Országos Hobbi Érintős Rögbi Bajnokság

Hat csapat, közel ötven játékos, fél tucat drukker, két fotós, és néhány játékvezető. Ez a mérlege, a számok rideg tükrében, az első érintős rögbi bajnokságnak. De ennél sokkal több történt. Játék, játék, játék!

Máris jó felütéssel kezdődött a bajnokság. Kiosztásra kerültek a 2008-as Beach Rugby Tour díjai.

Egy kis rituáléval próbáltuk segíteni, hogy a rögbi szellemiségének medrében follyanak a további események.

Az ígéretes kezdet után a mérkőzések első köre még a szabályokhoz való idomulással telt, de a résztvevők nyitottsága segített túllendülni ezen a nehézségen.

A 2×7 perces mérkőzések során, mindenki játszott mindenkivel. A mezőny elég vegyes volt, mind életkorban, nemekben, és játéktudásban. 14 és 44 év közöttiek voltak a résztvevők. 1 lánycsapat, 2 vegyes, és 3 fiúcsapat versenyzett. A meccseket a Hun Touch Rugby szabályai szerint játszottuk.

Ki kell emelni az Agárd-Gárdonyi Angyalok (6. hely) és a Nagykanizsai Szent József Plébánia (5. hely) csapatának helytállását. Mindkét csapat csak rövid ideje ismerkedik a rögbivel, de töretlen lelkesedéssel vettek részt a bajnokságban.

A Pirított Hógolyók és a 445 kg csapata a Beach Rugby Tour-on elért eredményéhez méltón szerepelt. Hozták formájukat és megszerezték az 1. és 3. helyezést.

A Szentimrevárosi Darvak két csapata nemcsak a házigazda posztját látta el, hanem a játékban is kiválóan szerepelt. Csak a pontkülönbséggel szorult a 2. és 4. helyre.

A díjkiosztó hangulatát fokozták a finom sütemények, amit a csapatok hoztak a közös ünneplésre. Legközelebb ezeket is díjazni lehetne.

Tanulságok:

  1. Nagy eredmény, hogy 6 csapattal jöhetett létre ez a bajnokság.
  2. Az érintős rögbi szabályait egységesíteni kellene országszerte, mert fölöslegesen folynak el az energiák a különbözőségekből adódó feszültségekre. Olyan szabályokra lenne szükség, amelyek az uniós szabályokhoz igazodnak, hiszen így lehet biztosítani az átjárhatóságot a két “szakág” között. A Hun Touch Rugby ebbe az irányba tett próbálkozás.
  3. Fontos résztvevői a bajnokságnak a játékvezetők. Az ő felkészültségükön sok múlik. Ehhez azonban szükséges az egységes szabályrendszer.
  4. Érdemes a bajnokságot közösségépítő elemekkel gazdagítani (pl. közös sütizés).
  5. Már az edzéseken szükségesnek látszik erősíteni a csapatokban, hogy inkább a játék szépségére törekedjenek a minden áron való győzelemmel szemben.
  6. A rögbi szellemisége, kiemelten egymás és a bíró tisztelete, fokozott támogatást igényel, mert ezen a téren a társadalmi közszellem árjával szemben kell úsznunk.
  7. Az érintős rögbiben is érdemes bevezetni azt a pontrendszert, amiben a vesztes is kaphat pontot, ha csak egy céllal kap ki. Ez tűnik a legigazságosabbnak és motiválja a vesztésre álló felet is.

Comments are closed.