Mit tanulhat a 7-es rögbi az érintős rögbiből

Érintős és 7-es rögbi kapcsolata:

Az SA Sevens felkéri a világbajnok touch-edzőt

A Dél-afrikai 7-es edző Paul Treu az IRB Sevens világbajnoki cím megvédését reméli az ausztrál touch rugby szakértő, Jason Stantontől az idei NZI Sevens (New Zealand Insurance által évente megszervezett) bajnokságon, amit idén Wellingtonban rendeznek.

Stanton eddig zsinórban három vilábajnoki címhez juttatta az ausztrál touch rugby csapatot és tavaly a 7-es női válogatottat is Dubai-ban. Új megközelítést ajánl Treu-nak:

“Fontosnak tartom soraink folyamatos frissítését színvonalas játékosokkal, magyarázta Treu, akinek csapata decemberben a 8. helyen állt az IRB Sevens Kupában, Dubai-i és George-i negyeddöntős vereségek után”

“Jason a tavalyi Dubai-i világbajnok csapat edzője volt és szerintem egy olyan színvonalas edző, aki valami mást fog hozni a szemléletünkbe, már azzal is, ha csak segíteni fog nekünk kielemezni az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit.”

“Az ember szeretne egy új hangot a csapatba és Jason-nek nagyon sikeres háttérre van a touch rugby-vel és a Dubai Világkupa győzelemmel.”

Amit a touch-ból tanulhatunk

“Elvileg ma fog érkezni és azt reméljük, hogy bele is vágunk és elkezdjük az elemzéseket. Szeretnénk, ha sikerülne előrukkolni majd néhány új ötlettel, hogy hogyan járjunk túl a többi csapat eszén.”

Treu-nak egészen konkrét elképzelései vannak arról, hogy mit adhat a touch rugby a hetesek számára.

“Azt kéne eltanulni, ahogyan a teret befolyásolják és ahogyan a védőkkel játszadoznak. Ez az amit két éve próbálunk beépíteni a játékba, hogy a támadóink észrevegyék a védők apró jelzéseit, hogy meglássák a lehetőségeiket és meg tudják ítélni mi sikerülhet és mi nem.”

“Ne felejtsük el, hogy a touch rugby-ben csak hat érintés megengedett, utána már pontot kell szerezni szóval okosnak kell lenned, szinte egy-két lépésnyit előre kell gondolkodni és meglátni, hogy a többi játékos hogyan fog reagálni.”

“Futás közben kell gondolkodni, ezért úgy gondolom nagyon hasznos lenne számunkra megcsapolni ezt a tudást és bevonni a keretbe egy olyan kaliberű embert mint Jason, reményeim szerint sokat fogunk tőle tanulni.”

Forrás: IRB.com 2010.02.02.

Comments are closed.