Beszámoló az első fordulóról (Alcsútdoboz 2010.03.27.)

záró csoportkép

záró csoportkép

Jól indult a III. Országos Érintős Rögbi Bajnokság. Az Égiek kegyesek voltak hozzánk, és a beharangozott esős idő helyett, szinte végig napsütésben játszhattunk.

De nemcsak a napsütés aranyozta be az első fordulót, hanem a Völgy Lovagjainak vendégszeretete. Első osztályúan megszervezték a rendezvényt.

A korábbi évek bajnokságainak nehéz pontja volt a játékvezetés. Ezt is sikerült megoldanunk. Ben Giles a Budapest Islanders vezetője, aki maga is képzett játékvezető (touch level 2), nagyszerűen megszervezte a mérkőzések vezetését. Segítségére volt a Bécsből érkezett két játékvezető Dan (level 1) és Maritini (level 1). A három képzett játékvezető nagyon sokat segített a szabályok megértésében és megtanulásában. A mérkőzések során nem csak a játékosokat segítették, hanem a március elején tartott mini játékvezető képzésen részt vett három tanoncot is. Ők főleg partjelzőként tevékenykedtek, de egy-egy mérkőzésen átvehették a vezetést is. Az egységes játékvezetés, és a nemzetközi, FIT szabályok letisztultsága teremtette meg az alapját az első forduló jó hangulatának.

A jó hangulathoz kellettek a csapatok is, akik lelkesen, a rögbis szellemiség jegyében, kölcsönös tisztelettel léptek pályára. Sajnos a benevezett 10 csapat helyett csak 7 jelent meg. Ez alaposan felborította az előzetes terveket. A férfi kategóriát ennek következtében csak úgy tudtuk felállítani, hogy két vegyes csapat férfiai kiállítottak egy csapatot. Ennek következtében elég fáradtan játszottak a két utolsó saját mérkőzésükön. A női kategóriában nevezett 3 csapat közül csak egy jelent meg. Ő a vegyes csapatokkal játszott és kapott két bónusz célt minden mérkőzésén. Ahhoz, hogy egyre igényesebb fordulókat szervezhessünk, szükség lenne a nevezések körül nagyobb odafigyelésre. Ennek kialakításához szívesen fogadunk ötleteket.

A nap során egyre több szép megoldást lehetett látni. A csapatok egyre inkább ráéreztek a legjobb játékstílusra. A mérkőzések eredményei a Touch Rugby Hungary facebook-os rajongói oldalon olvasható. Ott várjuk a beszámolókat, és hozászólásokat is.

A bajnokság állása az első forduló után:

Férfi kategóriában (2 mérkőzés):

  1. Völgy Lovagjai 4p
  2. Óbudai Gladiátorok 2p

Női kategóriában (4 mérkőzés):

  1. Gödöllői Démonok 5p

Vegyes kategóriában (4 mérkőzés):

  1. Islanders 12p
  2. Angol Csajok 10p
  3. Darvak 7p
  4. Ifi Darvak 6p

A következő fordulót május 29-én tartjuk. Erre a fordulóra még várjuk házigazda csapat jelentkezését. A résztvevő csapatok körébe is lehet még nevezni.

Köszönjük a Völgy Lovagjainak a házigazdai szolgálatukat, a játékvezetőknek a mérkőzések vezetését, és a szabályok tanítását, a csapatoknak pedig a lelkes és sportszerű részvételt.

Kató Csaba

A síp és a rögbi

Az a sportesemény, aminek vezetéséhez először használtak sípot a világon, egy új-zélandi rögbi mérkőzés volt, amelyet William Atac vezetett 1884-ben.

A rögbi világában az Acme sípok terjedtek el a leginkább. Ezek közül is a Thunderer típusú. Messze ható hangja miatt szeretik a játékvezetők.

Érdemes meghallgatni a hangját a cég honlapján.

Mit tanulhat a 7-es rögbi az érintős rögbiből

Érintős és 7-es rögbi kapcsolata:

Az SA Sevens felkéri a világbajnok touch-edzőt

A Dél-afrikai 7-es edző Paul Treu az IRB Sevens világbajnoki cím megvédését reméli az ausztrál touch rugby szakértő, Jason Stantontől az idei NZI Sevens (New Zealand Insurance által évente megszervezett) bajnokságon, amit idén Wellingtonban rendeznek.

Stanton eddig zsinórban három vilábajnoki címhez juttatta az ausztrál touch rugby csapatot és tavaly a 7-es női válogatottat is Dubai-ban. Új megközelítést ajánl Treu-nak:

“Fontosnak tartom soraink folyamatos frissítését színvonalas játékosokkal, magyarázta Treu, akinek csapata decemberben a 8. helyen állt az IRB Sevens Kupában, Dubai-i és George-i negyeddöntős vereségek után”

“Jason a tavalyi Dubai-i világbajnok csapat edzője volt és szerintem egy olyan színvonalas edző, aki valami mást fog hozni a szemléletünkbe, már azzal is, ha csak segíteni fog nekünk kielemezni az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit.”

“Az ember szeretne egy új hangot a csapatba és Jason-nek nagyon sikeres háttérre van a touch rugby-vel és a Dubai Világkupa győzelemmel.”

Amit a touch-ból tanulhatunk

“Elvileg ma fog érkezni és azt reméljük, hogy bele is vágunk és elkezdjük az elemzéseket. Szeretnénk, ha sikerülne előrukkolni majd néhány új ötlettel, hogy hogyan járjunk túl a többi csapat eszén.”

Treu-nak egészen konkrét elképzelései vannak arról, hogy mit adhat a touch rugby a hetesek számára.

“Azt kéne eltanulni, ahogyan a teret befolyásolják és ahogyan a védőkkel játszadoznak. Ez az amit két éve próbálunk beépíteni a játékba, hogy a támadóink észrevegyék a védők apró jelzéseit, hogy meglássák a lehetőségeiket és meg tudják ítélni mi sikerülhet és mi nem.”

“Ne felejtsük el, hogy a touch rugby-ben csak hat érintés megengedett, utána már pontot kell szerezni szóval okosnak kell lenned, szinte egy-két lépésnyit előre kell gondolkodni és meglátni, hogy a többi játékos hogyan fog reagálni.”

“Futás közben kell gondolkodni, ezért úgy gondolom nagyon hasznos lenne számunkra megcsapolni ezt a tudást és bevonni a keretbe egy olyan kaliberű embert mint Jason, reményeim szerint sokat fogunk tőle tanulni.”

Forrás: IRB.com 2010.02.02.

Átállás a nemzetközi szabályokra

2010-ben már a FIT (Federation International Touch) szabályai szerint rendezzük a bajnokságot. Ezzel szeretnénk elősegíteni a nemzetközi touch rugby életbe való bekapcsolódást.

Elkészítettük a szabályok rövid összefoglalójának magyar fordítását. A teljes szabálykönyv még csak angolul olvasható.

FIT szabályok röviden / magyar

FIT szabálykönyv teljes / angol

Játékvezető-képzés

Alapozó játékvezető-képzést tartottunk Ben Giles vezetésével. 8 érdeklődő vett részt rajta, három csapatból. Reméljük, a bajnokságot sikerül felkészült játékvezetőkkel vezetnünk.

A bajnokság fordulóin várjuk azok jelentkezését, akik szívesen megpróbálkoznának a játékvezetéssel.

III. Országos Érintős Rögbi Bajnokság kiírása

III. OB kiírása

Beszámoló a II. Országos Érintős Rögbi Bajnokságról

Az utolsó októberi fordulóra hirtelen beköszöntött télies időjárás nem tartotta vissza a csapatokat, és lelkesen gyülekeztek Budapesten a TF pályán. 7 csapat érkezett Nagykanizsáról, Pusztaszabolcsról, Százhalombattáról, Agárdról, és Budapestről.

A 4. záró fordulóban az alábbi eredmények születtek:

1. TF fiuk

2. Szentimrevárosi Darvak

3. Battai fiuk

4. AG?s Angels

5. Szentimrevárosi Ifi Darvak

6. Nagykanizsai Szent József Plébánia

7. Steppen Wolf

Az év során 14 csapat kapcsolódott be a bajnokság fordulóiba (ebből 6 csapat jelent meg több fordulón is). Ez több mint 100 játékost jelent. Idő közben több igazolt játékosokból álló csapat is jelezte az igényét a bekapcsolódásra. Ezért módosítottuk a kiírást és az ő eredményeiket külön kategóriában jegyeztük. Az ő játéktudásuk sokat segített a hobbi csapatok fejlődésében. Az edzők pedig úgy ítélték meg, hogy jó kiegészítés az érintős rögbi a kontakt edzésekhez.

Az őszi idényben három frissen alakult csapat is csatlakozott a bajnoksághoz. A tétmérkőzések jó lehetőségnek bizonyultak a kezdők lelkesedésének fokozására.

Az év során nagyon sokat fejlődtek a csapatok. Ez főleg a védekezésben és a támadási taktikákban jelentkezett. Az utolsó forduló már nem a gyorsaságról szólt, ezt mutatták a mérkőzések eredményei.

A II. Országos Érintős Rögbi Bajnokság összesített eredményei:

Hobbi játékosok kategóriájában

1. TF fiuk

2. Szentimrevárosi Darvak

3. 445 kg

4. Nagykanizsai Szent József Plébánia

5. Pirított Hógolyók

6. Battai fiuk

7. Szentimrevárosi Ifi Darvak

8. Steppen Wolf

9. Székesfehérvár

10. TF lányok

Igazolt játékos kategóriában

1. AG?s Angels

2. Battai lányok

3. Tárnoki Titánok

4. Battai fiú kadétok

Köszönjük minden játékos, edző, és játékvezető részvételét és együttműködését!

2010. márciusában tervezzük a bajnokság indítását, de már a nemzetközi szabálykönyv szerint, aminek bevezetését a Rugby Unio is ajánlja. Reméljük sok régi és még több új arccal találkozunk majd a fordulók során.