A nyár eseményei

BeEurópa legszebb pályája a Gellért-hegyenköszöntött a szeptember, és már lassan mögöttünk a nyár. Eseményekben gazdag nyara volt a hazai érintős rögbiseknek.

Júliusban tartották a sportág európa bajnokságát Bristolban.Egy hazai résztvevője volt, Ben Gilles. Bent a szervezők meghívták játékvezetőnek, és ez alkalmat adott számára, hogy letegye a level 3-as gyakorlati vizsgát. Gratulálunk Bennek! Reméljük, hamarosan az elméleti vizsgát is teljesíti, és így megkapja annak jogát, hogy ő is vizsgáztathasson touch játékvezetőket.

A nyár másik kiemelt eseménye volt a 2nd Budapest International Touch Open, amely idén Kecskeméten került megrendezésre. Hálásan köszönjük Túri Pál és társai segítségét, amit a torna megrendezésében nyújtottak.

Az augusztus 21-i tornára német, cseh, osztrák, szlovén, és magyar csapatok érkeztek. A színvonalas nemzetközi mezőnyben a németek bizonyultak a legjobbnak. A hazai csapatok közül, a papírformának megfelelően, a Budapest Islanders szerepelt a legjobban. A harmadik helyet sikerült megszerezniük. A Gödöllői Démonok is jelen voltak két játékosukkal, akik a Prága csapatát erősítették.

A torna során tett sikeres level 1-es játékvezetői vizsgát a Szentimrevárosi Darvak két tagja Czehe Tamás és Siroki Péter. Gratulálunk!

Köszönjük Bennek, Gabinak, és az Islandersnek, hogy megszervezték ezt a tornát, és ezzel is öregbítették Magyarország hírnevét a nemeztközi érintős rögbi világban.

Beszámoló az ob második fordulójáról

Mr Touch.Második fordulóját tartottuk az érintős rögbi országos bajnokságának. A házigazda szerepét a Battai Buldogok nevében Soós Dani töltötték be, igen kiválóan. A játékvezetés megszervezése, amit Ben Gilles végzett, már az első fordulóban is mindenki megelégedését szolgálta, de most ezen is túl tett. Négy játékvezető érkezett Ausztriából, akiket nem csak az motivált, hogy minket segítsenek, hanem találkozhattak Dennis Coffey-val a FIT főtitkárával, aki megtisztelte jelenlétével bajnoki fordulónkat. Dennis-t világszerte csak “Mr. Touch”-ként ismerik. A touch rugby legnagyobb alakja. Kiváló játékos volt, sok világsikert tudhat magáénak, és sok csapatot segített világ kupa győzelemhez.

A játék színvonala ezen a fordulón már lényegesen jobb volt. Azok a csapatok, akik az előző fordulóban ismerkedtek a FIT szabályokkal, mostanra már belejöttek és így kiegyensúlyozottabb eredmények születtek.

Tovább... »

“Mr. Touch” Magyarországon

mrtouchA magyar érintős rögbi egy gazdag hétvégét tudhat maga mögött. Edzőképzést és az országos bajnokság második fordulóját. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az edzőképzést, a világban “Mr. Touch” néven ismert, Dennis Coffey, a FIT (Federation International of Touch) főtitkára tartotta. Hatalmas élmény volt tőle, a világ legnagyobb touch rugby szakértőjétől tanulni az érintős rögbi sajátos technikáit, módszereit. A képzés nemzetközi volt. A 9 hazai résztvevő mellett két szlovén és négy osztrák is bekapcsolódott a képzésbe. Így a közép-európai érintős kapcsolatok megerősítését is szolgálta ez a néhány nap.

Nagy öröm, hogy kilenc level 1-es érintős edzővel gazdagodott a magyar érintős rögbi élet. Gratulálunk a végzetteknek!

Nevezés az ob második fordulójára

Az érintős rögbi ob második fordulóját május 29-én rendezzük Százhalombattán. Nevezni május 23-ig lehet Kató Csabánál (katoek@gmail.com).

Minimum 6 fős csapatok jelentkezését várjuk vegyes (4 férfi-2 nő), férfi, és női kategóriában.

Második forduló kiírása

3rd Vienna International Touch Tournament 2010. április 24.

Budapest Islanders a fair play díjjal

Budapest Islanders a fair play díjjal

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Bécsben Közép-Európa legrangosabb érintős rögbi tornája. Idén 13 csapat vett részt a versengésben. Magyarországról és Ausztriából 3-3 csapat, Németországból és Belgiumból 2-2, Csehországból és Svájcból 1-1, és a hab a tortán a Jersey válogatott volt (a Brit szigetek játékszintje még kimagaslik az érintős rögbi európai mezőnyéből).

A Budapest Islanders a legnehezebb “A” csoportba került, míg a Darvak két csapata a “fejlődők C” csoportjában játszott. Az Islanders már több nemzetközi tornán is részt vett, így már nem kóstolgatták az ellenfeleiket, hanem hatalmas elánnal vetették bele magukat a küzdelembe. Keményen helytálltak a legnehezebb csoportban, ahonnan a torna első három helyezettje is kikerült.

A Darvak célja szárnyaik próbálgatása volt a nemzetközi pályán. Ez várakozásaikon felül sikerült. Sikerült elkerülniük a kiütéses vereségeket, és a bécsi ACC csapatát 2-0-ra még le is tudták győzni.

Sok tanulsággal járt a tornán való részvétel. Mindhárom hazai csapat sokat tanult a nálánál képzettebb ellenfelektől. A torna szervezettsége is kifogástalan volt. Kiváló játékvezető gárda, bőséges ebéd, gördülékeny lebonyolítás. Köszönjük Dan Travers-nek és szervező csapatának!

Touch-gurítás-les / szabályismertető videó

Egy angol nyelvű videó, amelyben néhány fontosabb szabályt ismertetnek.

Beszámoló az első fordulóról (Alcsútdoboz 2010.03.27.)

záró csoportkép

záró csoportkép

Jól indult a III. Országos Érintős Rögbi Bajnokság. Az Égiek kegyesek voltak hozzánk, és a beharangozott esős idő helyett, szinte végig napsütésben játszhattunk.

De nemcsak a napsütés aranyozta be az első fordulót, hanem a Völgy Lovagjainak vendégszeretete. Első osztályúan megszervezték a rendezvényt.

A korábbi évek bajnokságainak nehéz pontja volt a játékvezetés. Ezt is sikerült megoldanunk. Ben Giles a Budapest Islanders vezetője, aki maga is képzett játékvezető (touch level 2), nagyszerűen megszervezte a mérkőzések vezetését. Segítségére volt a Bécsből érkezett két játékvezető Dan (level 1) és Maritini (level 1). A három képzett játékvezető nagyon sokat segített a szabályok megértésében és megtanulásában. A mérkőzések során nem csak a játékosokat segítették, hanem a március elején tartott mini játékvezető képzésen részt vett három tanoncot is. Ők főleg partjelzőként tevékenykedtek, de egy-egy mérkőzésen átvehették a vezetést is. Az egységes játékvezetés, és a nemzetközi, FIT szabályok letisztultsága teremtette meg az alapját az első forduló jó hangulatának.

A jó hangulathoz kellettek a csapatok is, akik lelkesen, a rögbis szellemiség jegyében, kölcsönös tisztelettel léptek pályára. Sajnos a benevezett 10 csapat helyett csak 7 jelent meg. Ez alaposan felborította az előzetes terveket. A férfi kategóriát ennek következtében csak úgy tudtuk felállítani, hogy két vegyes csapat férfiai kiállítottak egy csapatot. Ennek következtében elég fáradtan játszottak a két utolsó saját mérkőzésükön. A női kategóriában nevezett 3 csapat közül csak egy jelent meg. Ő a vegyes csapatokkal játszott és kapott két bónusz célt minden mérkőzésén. Ahhoz, hogy egyre igényesebb fordulókat szervezhessünk, szükség lenne a nevezések körül nagyobb odafigyelésre. Ennek kialakításához szívesen fogadunk ötleteket.

A nap során egyre több szép megoldást lehetett látni. A csapatok egyre inkább ráéreztek a legjobb játékstílusra. A mérkőzések eredményei a Touch Rugby Hungary facebook-os rajongói oldalon olvasható. Ott várjuk a beszámolókat, és hozászólásokat is.

A bajnokság állása az első forduló után:

Férfi kategóriában (2 mérkőzés):

  1. Völgy Lovagjai 4p
  2. Óbudai Gladiátorok 2p

Női kategóriában (4 mérkőzés):

  1. Gödöllői Démonok 5p

Vegyes kategóriában (4 mérkőzés):

  1. Islanders 12p
  2. Angol Csajok 10p
  3. Darvak 7p
  4. Ifi Darvak 6p

A következő fordulót május 29-én tartjuk. Erre a fordulóra még várjuk házigazda csapat jelentkezését. A résztvevő csapatok körébe is lehet még nevezni.

Köszönjük a Völgy Lovagjainak a házigazdai szolgálatukat, a játékvezetőknek a mérkőzések vezetését, és a szabályok tanítását, a csapatoknak pedig a lelkes és sportszerű részvételt.

Kató Csaba

A síp és a rögbi

Az a sportesemény, aminek vezetéséhez először használtak sípot a világon, egy új-zélandi rögbi mérkőzés volt, amelyet William Atac vezetett 1884-ben.

A rögbi világában az Acme sípok terjedtek el a leginkább. Ezek közül is a Thunderer típusú. Messze ható hangja miatt szeretik a játékvezetők.

Érdemes meghallgatni a hangját a cég honlapján.

Mit tanulhat a 7-es rögbi az érintős rögbiből

Érintős és 7-es rögbi kapcsolata:

Az SA Sevens felkéri a világbajnok touch-edzőt

A Dél-afrikai 7-es edző Paul Treu az IRB Sevens világbajnoki cím megvédését reméli az ausztrál touch rugby szakértő, Jason Stantontől az idei NZI Sevens (New Zealand Insurance által évente megszervezett) bajnokságon, amit idén Wellingtonban rendeznek.

Stanton eddig zsinórban három vilábajnoki címhez juttatta az ausztrál touch rugby csapatot és tavaly a 7-es női válogatottat is Dubai-ban. Új megközelítést ajánl Treu-nak:

“Fontosnak tartom soraink folyamatos frissítését színvonalas játékosokkal, magyarázta Treu, akinek csapata decemberben a 8. helyen állt az IRB Sevens Kupában, Dubai-i és George-i negyeddöntős vereségek után”

“Jason a tavalyi Dubai-i világbajnok csapat edzője volt és szerintem egy olyan színvonalas edző, aki valami mást fog hozni a szemléletünkbe, már azzal is, ha csak segíteni fog nekünk kielemezni az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit.”

“Az ember szeretne egy új hangot a csapatba és Jason-nek nagyon sikeres háttérre van a touch rugby-vel és a Dubai Világkupa győzelemmel.”

Amit a touch-ból tanulhatunk

“Elvileg ma fog érkezni és azt reméljük, hogy bele is vágunk és elkezdjük az elemzéseket. Szeretnénk, ha sikerülne előrukkolni majd néhány új ötlettel, hogy hogyan járjunk túl a többi csapat eszén.”

Treu-nak egészen konkrét elképzelései vannak arról, hogy mit adhat a touch rugby a hetesek számára.

“Azt kéne eltanulni, ahogyan a teret befolyásolják és ahogyan a védőkkel játszadoznak. Ez az amit két éve próbálunk beépíteni a játékba, hogy a támadóink észrevegyék a védők apró jelzéseit, hogy meglássák a lehetőségeiket és meg tudják ítélni mi sikerülhet és mi nem.”

“Ne felejtsük el, hogy a touch rugby-ben csak hat érintés megengedett, utána már pontot kell szerezni szóval okosnak kell lenned, szinte egy-két lépésnyit előre kell gondolkodni és meglátni, hogy a többi játékos hogyan fog reagálni.”

“Futás közben kell gondolkodni, ezért úgy gondolom nagyon hasznos lenne számunkra megcsapolni ezt a tudást és bevonni a keretbe egy olyan kaliberű embert mint Jason, reményeim szerint sokat fogunk tőle tanulni.”

Forrás: IRB.com 2010.02.02.

Átállás a nemzetközi szabályokra

2010-ben már a FIT (Federation International Touch) szabályai szerint rendezzük a bajnokságot. Ezzel szeretnénk elősegíteni a nemzetközi touch rugby életbe való bekapcsolódást.

Elkészítettük a szabályok rövid összefoglalójának magyar fordítását. A teljes szabálykönyv még csak angolul olvasható.

FIT szabályok röviden / magyar

FIT szabálykönyv teljes / angol