V. Országos Érintős Rögbi Bajnokság

V. Országos Érintős Rögbi Bajnokság

pdf

II. Országos Hobbi Érintős Rögbi Bajnokság

A II. Országos Hobbi Érintős Rögbi Bajnokság részletei PDF formátumban letölthetők.

Egy évesek a Szentimrevárosi Darvak!

Az egy év mérlege:

 • 50-en kapcsolódtak be a csapat játékába rövidebb, vagy hosszabb időre
 • Névadó Kupa április
 • szabálykönyv szeptember
 • honlap szeptember
 • érintős rögbi bemutató szeptember
 • Országos Bajnokság október
 • egy év alatt 3 pálya
 • 20 aktív játékos
 • sok öröm, kevés vitatkozás
 • szárnyalás kötelékben, mint a darvak
 • születésnap

Országos Hobbi Érintős Rögbi Bajnokság

Hat csapat, közel ötven játékos, fél tucat drukker, két fotós, és néhány játékvezető. Ez a mérlege, a számok rideg tükrében, az első érintős rögbi bajnokságnak. De ennél sokkal több történt. Játék, játék, játék!

Máris jó felütéssel kezdődött a bajnokság. Kiosztásra kerültek a 2008-as Beach Rugby Tour díjai.

Egy kis rituáléval próbáltuk segíteni, hogy a rögbi szellemiségének medrében follyanak a további események.

Az ígéretes kezdet után a mérkőzések első köre még a szabályokhoz való idomulással telt, de a résztvevők nyitottsága segített túllendülni ezen a nehézségen.

A 2×7 perces mérkőzések során, mindenki játszott mindenkivel. A mezőny elég vegyes volt, mind életkorban, nemekben, és játéktudásban. 14 és 44 év közöttiek voltak a résztvevők. 1 lánycsapat, 2 vegyes, és 3 fiúcsapat versenyzett. A meccseket a Hun Touch Rugby szabályai szerint játszottuk.

Ki kell emelni az Agárd-Gárdonyi Angyalok (6. hely) és a Nagykanizsai Szent József Plébánia (5. hely) csapatának helytállását. Mindkét csapat csak rövid ideje ismerkedik a rögbivel, de töretlen lelkesedéssel vettek részt a bajnokságban.

A Pirított Hógolyók és a 445 kg csapata a Beach Rugby Tour-on elért eredményéhez méltón szerepelt. Hozták formájukat és megszerezték az 1. és 3. helyezést.

A Szentimrevárosi Darvak két csapata nemcsak a házigazda posztját látta el, hanem a játékban is kiválóan szerepelt. Csak a pontkülönbséggel szorult a 2. és 4. helyre.

A díjkiosztó hangulatát fokozták a finom sütemények, amit a csapatok hoztak a közös ünneplésre. Legközelebb ezeket is díjazni lehetne.

Tanulságok:

 1. Nagy eredmény, hogy 6 csapattal jöhetett létre ez a bajnokság.
 2. Az érintős rögbi szabályait egységesíteni kellene országszerte, mert fölöslegesen folynak el az energiák a különbözőségekből adódó feszültségekre. Olyan szabályokra lenne szükség, amelyek az uniós szabályokhoz igazodnak, hiszen így lehet biztosítani az átjárhatóságot a két “szakág” között. A Hun Touch Rugby ebbe az irányba tett próbálkozás.
 3. Fontos résztvevői a bajnokságnak a játékvezetők. Az ő felkészültségükön sok múlik. Ehhez azonban szükséges az egységes szabályrendszer.
 4. Érdemes a bajnokságot közösségépítő elemekkel gazdagítani (pl. közös sütizés).
 5. Már az edzéseken szükségesnek látszik erősíteni a csapatokban, hogy inkább a játék szépségére törekedjenek a minden áron való győzelemmel szemben.
 6. A rögbi szellemisége, kiemelten egymás és a bíró tisztelete, fokozott támogatást igényel, mert ezen a téren a társadalmi közszellem árjával szemben kell úsznunk.
 7. Az érintős rögbiben is érdemes bevezetni azt a pontrendszert, amiben a vesztes is kaphat pontot, ha csak egy céllal kap ki. Ez tűnik a legigazságosabbnak és motiválja a vesztésre álló felet is.

Anglia megvédte Európa Bajnoki címét

Nem tudták letaszítani a trónról Angliát a 2008-as Érintős Rögbi Európa Bajnokságon, a franciaországi Massy-ban. A júliusban rendezett EB-n az öt kategóriából háromban győztek az angol oroszlánok. Az előző, 2006-os skóciai EB-n megszerzett trófeákat megvédték az angol csapatok, miután a férfiak és a nők nyílt csoportjában is győztek. Az angol női csapat a döntőben a játékos-edző, a 2007-es VB hősének kikiáltott Melanie Carsons vezetésével 3-2-re nyert a walesi csapat ellen, elsősorban sziklaszilárd védelmüknek köszönhetően. Az angol férfi csapatnak is a védekezés volt az erőssége, így sikerült 5-4-re győzniük a döntőben, szintén Wales ellen.

A 30 éven felüliek döntőjében is angol győzelem született Skócia ellen (6-3), míg 35 éven felüliek döntőjében Wales leckéztette meg a skót szomszédokat (6-4). A 40 év felettiek döntőjében Írország leiskolázta a házigazda franciákat (9-3).

(forrás: Touch Football Europe, 2008.07.14)

I. Hobbi Érintős Kupa

Várjuk amatőr (nem igazolt) játékosokból alakult csapatok jelentkezését az I. Hobbi Érintős Kupára.

Időpontja: október 19. 13.30-17.00
Helye: Sportmax (Bp. XI. kerület Kánai út 2.)

34×51 méteres műfüves pályán játszunk, öltözőt biztosítunk. Egy csapatból egyszerre 5 játékos lehet a pályán. A nevezési díj csapatonként 5000 Ft (pálya+kupa, több csapat jelentkezésével ez csökkenhet), amit a helyszínen lehet befizetni. A jelentkezés határideje október 1.

A nevezési levél tartalmazza a csapat nevét, a csapatkapitány, vagy összekötő nevét és elérhetőségeit (telszám, email cím), a csapat tagjainak életkorát és nemét. Amennyiben a jelentkezett csapat október 12. után visszamondja a nevezését, a nevezési díjat ki kell fizetnie, mert akkor már nem tudunk módosítani a pálya bérlési feltételein.

13.30-tól lehet öltözni. 14 órától kezdődnek a meccsek. Terveink szerint párhuzamosan több pályán. Ha szükséges több kategóriára bontjuk a mezőnyt (életkor, vagy nemek szerint). Legkésőbb 17 órakor befejezzük a kupát lezáró ünnepséget.

Érintős rögbi bemutató 2008. ősz

Az október 3-án megtartott bemutatón 8 közösség képviseltette magát 19 résztvevővel. Az érdeklődők között volt cserkészvezető, ifjúsági mozgalom sportolásért felelős munkatársa, plébániai munkatárs, osztályfőnök, hitoktató, lelkipásztor. A többség Budapestről érkezett, de Nagykanizsáról is jött egy kilenc fős lelkes különítmény. Reméljük, többeknek sikerült átadni a közös játék örömét.

Bemutatkozik a Szentimrevárosi Darvak Érintős Rögbi Szabadidősport Szakosztály!

2008. januárja óta járunk össze hetente rögbizni. A Magyar Rögbi Szövetség részéről Harmat Ákos segítette indulásunkat és szakmai tanácsaival fejlődésünket. 2008. áprilisa óta vagyunk a Szentimrevárosi Egyesület szakosztálya.  2009. szeptemberétől megalakult ifjúsági csapatunk is. Mindkét csapatunkban vegyesen vannak fiuk és lányok. Nevünk választásakor a rögbis hagyományokat szerettük volna ötvözni közösségünk (a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia) valamely jellemzőjével. Ezért esett választásunk a darumadárra, amely szerepel a ciszterci címerben, és “V” alakú röpképe, összetartó természete utal a rögbijáték néhány fontos jellemzőjére.
További felvilágosítás Kató Csabától és Ágotától:

Tudta-e?

2011-ben első ízben fogják Európában rendezni a sportág világbajnokságát.

Érintős rögbi bemutató

Kedves Nevelő Társunk!

Szeretettel meghívjuk Önt és gyermekekkel / ifjúsággal foglalkozó társait az érintős rögbi játék bemutatójára. Ezen alkalommal megismerkedhet ezzel a nagyszerű sporttal, amelyet, mivel hiányoznak belőle a rögbi játék ütközéssel járó elemei, biztonságosan játszhatnak együtt különböző alkatú, nemű, és korú emberek. Az érintős rögbi, mert megőrizte az eredeti rögbi játék legfontosabb szabályait, egy igazi közösségi sport. Ebben a játékban senki sem lehet sikeres egyénieskedő játékával, itt csak egymást segítve lehetünk eredményesek. Olyan emberi értékeket alakít ki, és erősít meg, amelyekre nagy szüksége van a felnövekvő generációknak. Reményeink szerint ebben a játékban hatékony segítséget kaphat nevelői munkájához.

Az érintős rögbiről többet is megtudhat a www.erintos.rugby.hu, www.rogbiiskolak.hu, és a www.touchrugby.com honlapokról.

Miért érdemes megismerkednie az érintős rögbivel?

Tanárként a közös játék során jobban megismerheti az Önre bízott gyermekeket, fiatalokat. A sportág újdonsága, és egyre nagyobb népszerűsége segíthet kedvet ébreszteni a játékhoz.

Hitoktatóként / katekétaként / közösségvezetőként egy olyan csapatsportot ismerhet meg, amelyet fiuk és lányok együtt játszhatnak. Kiváló segítséget jelenthet a közösségépítésben, és a jellemfejlesztésben.

Cserkészvezetőként egy olyan játékot ismerhet meg, amelyet akár egy erdei tisztáson is játszhat az őrsével, mert nem igényel más eszközt csak egy tojáslabdát. A rugby és a cserkészet nem csak azonos földön született, hanem azonos eszmék is mozgatták alapítóikat.

Tornatanárként gazdagíthatja készségfejlesztő játékainak tárházát. Játszhatják a tornaórákon, vagy délutáni szakköri keretben. Az utóbbi módon részt vehetnek a rendszeresen megrendezésre kerülő érintős rögbi kupákon. Folyamatos segítséget kaphat a csapatépítéshez.

Szülőként egy olyan családi kikapcsolódást ismerhet meg, amelyet együtt játszhatnak a hétvégi kirándulásokon, vagy a közeli parkban.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szeretettel várjuk október 3-án 16 órára Budapesten a Sportmaxban (XI. kerület, Kánai út 2.). A bemutató ingyenes, érdemes magával hozni sportruházatot, hogy ki is próbálhassa a játékot (öltözőt biztosítunk). A bemutató 17.30-ig tart, majd akit érdekel, részt vehet a Szentimrevárosi Darvak felnőtt csapatának edzésén (19 óráig), ahol többféle gyakorlatot tanulhat.

Részvételi szándékát szeptember 26-ig jelezze Kató Csabánál a címen. Amennyiben érdekelné a bemutató, de nem jó az időpontja, ezt is írja meg, hogy közösen kereshessünk megfelelő időpontot. Kérjük, juttassa el meghívónkat vezető társaihoz, ismerőseihez is.

Az októberi találkozás reményében szeretettel üdvözli

Kató Csaba
diakónus, katekéta, a Szentimrevárosi Darvak vezetője

Harmat Ákos
edző, a Magyar Rögbi Szövetség fejlesztési tisztje

1823. William Webb Ellis, Rugby város középiskolájában egy football meccs közben, a labda lábbal való vezetését megunta, azt felkapva bevitte az ellenfél kapujába. A legenda szerint ezzel a leleményes tettel vette kezdetét a rugby játék diadalmas pályája.

1968. Sydney-ben egyesületi keretek között kezdik játszani a rugby új, a parkokban már egyre népszerűbb változatát, a touch rugbyt, magyar nevén az érintős rögbit.

1999. Megrendezik a sportág első világbajnokságát, 20 nemzeti válogatott részvételével.

2008. Budapesten megalakul az első olyan rögbi csapat (Szentimrevárosi Darvak), amely szervezett keretek között, tisztán a rögbi ezen változatának művelését tűzte ki céljául.

2011. Első ízben fogják Európában rendezni a sportág világbajnokságát, reméljük magyar részvétellel.